Шотландия с рекордни количества вятърна енергия

новини ВЕИ

Страната генерира толкова енергия от вятъра, че може да захрани себе си два пъти.

В последно време виждаме десетки подобрени рекорди за възобновяема енергия, което е окуражаваща новина за планетата и за чистото енергийно диверсифициране.  А вече имаме и нова впечатляваща статистика: за първата половина на 2019-та година, Шотландия е генерирала количества вятърна енергия, достатъчна да захрани всички домакинства в страната по две. 

В детайли, турбините са произвели 9,8 милиона мегаватчаса електричество между януари и юни – достатъчни за захранване на 4,47 милиона домакинства, което никак не е зле за страна с общо около 2,6 милиона домакинства. 

Това са рекордно високи стойности за вятърната енергия в Шотландия и означава, че вятърните турбини са успели да осигурят достатъчно електричество за всяко населено място в Швейцария, плюс голяма част от северна Англия  за първите шест месеца на годината.


Март е месецът с най-високи достижения в производството – 2,194,981 MWh.


“Това са страхотни цифри – вятърната енергийна революция на Швейцария ясно продължава напред”

казва Робин Паркър, Мениджър политики за климат и енергетика към  World Wide Fund for Nature (WWF).

В цялата страна се радваме на ползите от чистата енергия, която е добра и за климата.” 

Обединеното Кралство, в цялост подкрепя възобновяемата енергия, тъй като наскоро успя да направи най-дългия си период без използването на енергия от въглищни централи от Индустриалната революция на 19-ти век насам. Въглищните електроцентрали не са подавали никаква енергия към мрежата в седем поредни дни или общо 167 часа. Енергията е била произвеждана от газови и атомни централи, фотоволтаична енергия и други чисти източници.

вятърна енергия

Това следва линията на Британския парламент, който си поставя за задача да отстрани изцяло въглищата от енергийния микс до 2025 година, и изглежда, че Шотландия може да изиграе голяма роля в постигането на целта.

Тези цифри наистина подчертават постоянството и устойчивостта на вятърната енергия в Шотландия и защо играе главна роля в енергийните пазари на Обединеното кралство.” казва Алекс Уилкокс Бук, Проектен мениджър за енергия във Severn Wye Energy Agency.


Други държави също печелят от нарастващия потенциал на възобновяемата енергия. В Германия енергийното производство от вятър и слънце също надвишава потреблението


Трябва да споменем и провинция Куингхай в северозападен Китай – дом на над 5 милиона души – който седмици наред е захранван от възобновяема енергия – слънчева, вятърна и водна.

Това бързо нарастване се дължи на увеличените инсталирани мощности и по-ефикасните технологии – учените намират начини за добиване на повече енергия при еднакво слънцегреене и вятърна активност.  

Шотландия е нещо като пионер, стане ли дума за вятърна енергия, с инсталирани мощности на сушата и в морето от общо  8,423 MW към декември 2018. Страната се надява да произвежда цялата си необходима енергия от възобновяеми източници в следващите 12 месеца; цел, която е напът да постигне.


Още за енергията от вятъра.

 

 

Сподели:

One thought on “Шотландия с рекордни количества вятърна енергия”

Leave a Reply

Your email address will not be published.