Ние сме учени. Знаем защо се променя климатът

Вече всеки знае, че климатът се променя.

Сега остава въпросът ЗАЩО.

Въпреки, че може да има публични дебати, такива дебати няма между учените като нас – десетки години на проучвания са демонстрирали, че човешките дейности, основно отделянето на емисии от въглерден диоксид от използването на фосилни горива, са причината за промяната на климата, на които сме свидетели.

За да разберете защо сме толкова уверени, е полезно да помислим за климатичните промени като за “кой го направи”. Климатът не се променя от самосебе си, така, че учените са детективи, които се опитват да разгадаят мистерията на “Защо Земята се затопля в последното столетие?”.

Тъй като знаем, че климатът е варирал преди хората да започнат да използват фосилни горива,

ясно е, че има други механизми отвъд хората, които причиняват промените, затова първото нещо, което учените правят е да изследват тези механизми за да видят дали те могат да бъдат виновника.

Един възможен не-човешки механизъм е

яркостта на слънцето.

Ако Слънцето нараства на размери, това би било обяснение за затоплянето. Слънцето, обаче, си има желязно алиби – имаме директни измервания на лъчението му, събирани от сателити, и наблюдаваме, че то не става по-ярко. Един заподозрян по-малко.

Друга възможност е

Орбитата на Земята

Знаем, че ледниковите периоди са предизвиквани от малки отклонения в орбитата на Земята, така, че някой може да се чуди дали това не е причина за настоящото затопляне. Орбитата на Земята, обаче, се променя твърде бавно и в момента е във фаза, която трябва да причини намаление на температурите и захлаждане. Още един заподозрян е свободен.

Вулканите

могат да затоплят атмосферата за година или две, но не и да обяснят десетилетия затопляне. Още един заподозрян по-малко.

Има цял списък от заподозрени, който учените са разглеждали и не са намерили нито един, срещу който да има остатъчно доказателства. С едно изключение –

парниковите газове.

Полицията понякога има рубрика – “най-глупавият престъпник на света”— този, който не носи ръкавици, оставя отпечартци навсякъде, изпуска си портфейла с документи на мястото на престъплението, хвали се пред приятелите си, че е извършил злодеяние – и когато най-накрая е заловеб, има улики за престъплението в джоба си.

Въглеродният диоксид е като най-глупавия престъпник на света

– навсякъде оставя следи, че е виновен.  Първо, законите на физиката ни казват, че добавянето към атмосферата на въглероден диоксид или всеки друг газ, който абсорбира инфрачервена радиация ще затопли планетата. Второ,  100% сигурни сме, че хората изпускат въглероден диоксид в атмосферата. Дори на база само на това, ученият, носител на Нобелова награда, Svante Arrhenius предсказва в края на 19-ти век, че хората ще затоплят климата. И съвсем сигурно, температурите се покачват.

Затоплянето започва малко след индустриалната революция, а магнитудът му пасва почти абсолютно на нашите теории. Фигурата по-долу показва, че бързото затопляне на последните няколко десетилетия е предсказано през 1975-та година. Такива предвиждания са златният стандарт на науката – ако можете да направите не-очевидни предсказания за някоя физична система, тогава означава, че разбирате нещо фундаментално от нея.

Накратко – в случая, тези предвиждания показват, че разбираме затоплянето на климата.

Актуалните температури са взети от NASA GISS; предвидените температури са от труда на W.S. Broecker, “Climatic Change: Are We on the Brink of a Pronounced Global Warming?,” публикуван в Science, 189, 460-463, 1975. Пунктираната линия показва кога са направени прогнозите, през 1975-та година. 

В заключение, геологическите записи са

пълни с доказателства, че парниковите газове влияят на климата.

Например, по време на събитие преди около 55 милиона години, известно като Paleocene-Eocene термичен максимум, огромно количество парникови газове биват изпуснати в атмосферата. По същото време се покачват температурите. След това, тъй като парниковите газове биват отстранени от атмосферата по време на следващите 100.000 години, температурите бавно се връщат на първоначалните си нива.
Това е причината, поради която учените са толкова убедени, че отделяните от хората въглеродни емисии затоплят климата – има планини и грамади от доказателства в подкрепа на това обяснение и никакви алтернативни заподозрени с достатъчно улики. В този случай на “Кой го направи?” нямаме избор освен да арестуваме въглеродния диоксид за затоплянето на планетата.

Източник

Сподели:

Leave a Reply

Your email address will not be published.