Какви са предимствата на електромобилите?

Електромобили – просто, задвижвани от батерии, нали? Грешка! Електрическите коли обещават да ни спестят пари, да ни дарят с чист въздух и (най-важното) да дадат старт на транспортна и енергийна революция. Допълнително,  невероятният инженерен напредък постигнат при електромобилите печели вниманието на множество автомобилни ентусиасти, благодарение на невероятната им ефективност.

електромобили

Мислите да си купите електромобил?

Ето защо си струва да ги тествате:

 • Приятни са за управление

С тяхната почти приказна маневреност, е нужно да ги пробвате, за да повярвате.

 • Пестят пари

Да, първоначално цената изглежда висока, но в последствие са по-евтини за поддръжка и в дългосрочен план спестяват средства.

 • Намаляват замърсяването на въздуха

Електромобилите не изпускат никакви газове в атмосферата.

 • Намаляват звуковото замърсяване

Нямат двигател – не издават шум.

 • Помагат с борбата срещу глобалното затопляне

Електрическите коли са много по-енергоефективни от автомобилите с двигател с вътрешно горене.

Какви са недостатъците на електрическите автомобили?

Продажбите на електрическите коли растат плавно, но инфраструктурата за зареждането им все още е много недоразвита, което поражда страх у повечето потенциални купувачи на електрически автомобили. За щастие производителите на електромобили, на електричество и компании за зарядни пунктове работят съвместно за създаването на стабилна мрежа от станции за зареждане. Но дори и с този проблем на страна все още има недостатъци, които трябва да обмислите:

 • Първоначалната им цена е висока

Първоначалната цена е по-висока спрямо обикновен автобомил.

 • Изборът на електрически коли все още е ограничен

Производителите на коли едва на скоро за започнали разрабоването и производството на електромобили, поради което изборът на модели все още е малък. Въпреки това автомобилни ентусиасти и индустриални експерти предсказват, че с увеличаването на търсенето, ще се увеличават и предлаганите модели.

 • Може да се окаже трудно да ги зареждате

Хора, които карат на дълги разстояния често се тревожат от дистанцията, която могат да изминат електромобилите, което е пряко свързано с инфраструктурата за зареждане. Добрите новини, както казахме, са, че се създават все повече и повече пунктове за зареждане. Но ако нямате станция за зареждане вкъщи или удобен до дома Ви пункт, ще е по-добре да изчакате няколко години преди да инвестирате. Или  да обмислите да си вземете хибрид.

електромобили

Електрическа или хибридна кола – какви са разликите?

Много добър въпрос! Хибридите са наполовина автомобил с двигател с вътрешно горене и електромобил. Имат едновременно и двигател и батерия, което ги прави перфектни и за града и за извънградски пътувания, и са предпочитани от хора, които често да изминават големи разстояния.

Накратко: хибридът ще е по-добър избор ако отговорите „да“ на следните въпроси:

 • Често ли пътувате на дълги разстояния (80км+ на ден)?
 • Трудно ли ви е да стигнете до близък и удобен пункт за зареждане?

От друга страна електрическата кола е за вас ако отговорите на „да“ на следните:

 • Имате ли достъп до станция в дома за през нощта или бързо зареждащ пункт наблизо?
 • Искате ли „най-зеления“ и „еко“ автомобил на пазара?
 • Имате ли достъп до втора кола за пътуване на дълги разстояния?
 • Кратки ли са повечето Ви пътувания (под 80км на ден)?

Ако искате да бъдете по-близък до природата и по-екологичен, значи електрическите автомобили са за Вас, защото те просто не отделят газове в атмосферата. Но докато световната транспортна инфраструктура не е напълно подготвена с повече пунктове за зареждане за електромобили, хибридите ще бъдат с предимство. И е все пак добре да не забравяме, че хибридните коли са все пак много по-чисти от традиционните автомобили с двигател с вътрешно горене.

 

Звездите – почитатели на електромобили

Нека сме честни, ако нямате достъп до зарядни пунктове едва ли ще сте склонен да си купите електрически автомобил само заради известна личност. Но факта, че Камерън Диаз кара Приус, Лео Ди Каприо – Тесла Роудстър и Джей Лено – Шевролет Волт е доказателство, че електрическите коли наистина са реалност. И тези звезди не са сами. Джъстин Бийбър, Джордж Клууни и дори Барак Обама са част от елита, който ползват хибриди и електрически коли.

Източник

Сподели:

One thought on “Какви са предимствата на електромобилите?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.