Стотици птици умират при тест на 5G мобилна мрежа в Хага | ФАКТ ИЛИ ИЗМИСЛИЦА

нейонизиращо лъчение

На 5-ти ноември 2018-та година блогът за медицински конспирации Health Nut News, воден от Ерин Елизабет “докладва” привидно притеснителна история от Холандия със заглавието “Стотици птици умират по време на 5G експеримент в Хага, Холандия”. Оказва се, че статията на Елизабет е груба амалгама от серия фейсбук постове с автор Джон Кулс, който поддържа няколко анти-5G конспирационни уебсайта и профили в социалните мрежи.

Кулс, който изказва твърдение, че опустошителните пожари в Калифорния през ноември 2018 година са предизвикани от насочено енергийно оръжие като акт на отмъщение от страна на “Управляващия елит” за това, че щатът е дал вето на плана за “масовото развитие на 5G”  и свързва фактически наличните необясними мъртви птици в парка (Huijgenspark) в Хага, Холандия с несъществуващ тест на следващо поколение мобилна телефонна мрежа (5G), която според Кулс  се е провел успоредно с откриването на мъртвите птици (без да представя или има такива доказателства):

Преди седмица в Хага много птици спонтанно умират и падат безжизнени в парка. Вероятно не сте чували много за това, защото планът е да бъде държано в тайна/ Въпреки това, когато още 150 птици внезапно умират и общият брой става 297 – хората започват да забелязват.  

И ако се огледате в парка, можете да да видите какво има в ъгъла на покрива на отсрещната страна на улицата, където умират: нова 5G мачта, на която правят тест във връзка с ж.п. Гарите в Дания, за да видят големината на обхвата й и дали би имало вредно влияние върху уредите на и около гарата.

И реално вредата се случва. Веднага след началото, птиците падат мъртви от дърветата. Плуващите наблизо патици също изглежда реагират много странно; едновременно пъхат главите си под водаъа за да избегнат радиацията, докато други отлитат, кацайки на другата страна на улицата или в канала. Отново, почти по същото време, когато умират тези животни близо до гарата,  Holland Spoor тества 5G предавателна мачта.” Цялата информация която следва е взета от публичния Фейсбук профил на Джон Кулс.


ФАКТ ИЛИ ИЗМИСЛИЦА Е, че птици умират от радиацията на 5G мрежовите тестове?

ИЗМИСЛИЦА


птици умират от 5G

Умират ли хиляди птици за кратък период от време в Huijgenspark?

Истина е, че серия от мистериозни смърти на птици се случва в парка в Хага. Съгласно общинската управа, птиците започват да умират на 19 октомври 2018 и скоро след това това е била причината за налагането на забрана за разхождане на кучета в парка като превантивна мярка:

В периода петък, 19 октомври и събота, 3 ноември 2018 година са открити 337 мъртви скорци  два гълъгба. Общината не може да отвърли вероятността птиците да са отровени. Това е причината Общината да взема допълнителни предохранителни мерки и да обяви временна забрана за кучета в Хюгенспарк.

Изследванията, проведени от Холандския орган за Безопасност на храните и продуктите отхвърлят вирус “западен Нил” и вирус усуту, но не са отхвърлили други вируси или отравяне на 12 ноември 2018. Екип от експерти продължава да проучва причините за тези смърти:  

Общината, заедно с De Wulp bird rescue, кани експерти по фауната да разгледат въпроса. Причините за смъртта на птиците са разгледвани от Wageningen Bioveterinary Research (Lelystad), Dutch Wildlife Health Centre (Utrecht), Erasmus University (Rotterdam) и Universiteit Gent.

вредa 5G мрежа

Мистериозните смърти на птици освен храна за конспиративни теории, не са рядко срещани.

Именно защото са необясними, те са популярни сред тези, които искат да засаждат страхове или да съставят политически или религиозни аргументи. Например през 2011-та година, в Арканзас, Луизиана и части от Швеция има хиляди смърти на прици за кратък период от време, които медията описва като “афлокалипс” (flock – от английски, “ято”)

Статия  на Associated Press изяснява, че тези измирания са доста срещани и честно необясними: От 70-те години на миналия век Центъра за геологически проучвания на националния дивите животни в Уисконсин, САЩ е проследил масови смърти сред птици, риби и гризачи, казва специалистът по заболявания на дивите животни ЛиАн Уайт. Понякога небето и водите просто стават смъртоносни. Понякога е заболяване, понякога е замърсяване. Друг път е просто мистерия…Средно са докладвани 163 такива събития годищно, съгласно данните на  USGS.

Имало ли е тест на 5G безжична мрежа в близост до Huijgenspark по време на смъртта на птиците?

5G е 5-то поколение мобилна мрежа и технологията й е все още в развитие. Различни страни са тествали нейни форми, включително Холандия, но широкото й разпространение не е планирано преди 2020-та година. Да обсъдим техническите аспекти на 5G в сравнение със съществуващите технологии за мобилни мрежи, като широк достъп до тази технология  е приоритет за Холандското правителство и те вече са правили няколко такива теста.

Един такъв тест наистина се провежда в близост до Huijgenspark, но датата е 28 юни 2018 и не е последвана от масово измиране на птици. За теста Huawei получават от холандските органи еднодневно разрешение да използват 5G честоти, необходими за пробите:  

Huawei демонстрира на живо 5G мрежа в Хага, използвайки 100 MHz от спектъра на C-band при 3.5 GHz. Тъй като честотите не са нормално достъпни за мобилни услуги в Холандия, Телекомуникационната агенция дава специално еднодневно разрешение за демонстрация в KPN офиса в област Voorburg. Честотата е налична за местен лиценз, но при различни честоти, далеч по-малки от пълните 100 MHz, стдандартизирани за 5G.

Няма доказателства, които да намекват за какъвто и да било друг тест на 5G, който  да е бил проведен в Хага или да е била инсталирана 5G антена, удобно вън от полезрение. През Twitter се свързахме с Холандската компания NS, операторът на железопътната гара, за който се говори, че е свързана с 5G тестовете и техен представител ни каза, че “нямат информация за скорошни 5G тестове в тази локация.” 

Представител на KPN, най-големият мобилен оператор в Холандия ни каза в Twitter, че “Мога да съм катеогоричен по този въпрос; няма тестове на 5Gмрежа в Хага. Това е пълна измислица.” Huawei, мрежовият доставчик, който взима участие в еднодневния тест през юни не отговори на запитването за осъществяване на тестове, но холандският контролен органи ни увери, че такъв повторен тест няма.

Заслужава да споменем, че междувременно Кулс е оттеглил твърдението си, че такъв 5G тест изобщо се е състоял (въпреки, че този факт не спира Ерин Елизабет да пропагандира историята си) и сега той сменя тезата с нова, в която много 4G LTE мрежи пречат на птиците. И в двата сличая от научна гледна точка идеите му могат да се опишат най-малкото като съмнителни. 

5G мрежи

По-важното – би ли могла 5G технологията да причини нещо такова? 

Привържениците на 5G технологуяра обещават по-бърз трансфер на данни, както и намалени разходи за енергия и построяване. В по-голямата си част, тези подобрения за са сметка на използването на по-високи радио честоти и развитието на по-напреднали мобилни кули.

Обикновено, когато излезе нова безжична технология (като 5G), й се залага по-висока радио честота.  … Причината новите безжични технологии да заемат по-високите честоти е, защото те обикновено не се използват и придвижват информацията на много по-висока скорост.  Проблемът е, че при високи честоти сигналите не пътуват толкова надалеч, колкото при ниските честоти, така че вероятно ще бъдат използвани многожество входящи и изходящи антени (MIMOs) за усилване на сигнала навсякъде, където се предлага 5G.

В Европа, 5G ще се използва в три честотни диапазона:  нискочестотен  “слой на покритието” от 700MHz, a 3.4-3.8GHz банд, който ще бъде основна честота и “слой за супер данни” във високите честоти 24.25-27.5GHz. Последният е по-скоро теоретичен и не е тестван в Холандия до момента, като единственият известен тест използва честот3.4-3.8GHz. Въпреки това, всички тези честоти попадат в обсег, който се счита за безопасен от Международната Комисия за Защита от нейонизираща радиация (ICNIRP) (първо през 1998 и отново през 2009):

Позицията на на ICNIRP е, че научната литература, публикувана от 1998-ма година насам не дава никакви доказателства за силни негативни явления отвъд базовите ограничения и не дава основание за належаща редакция на насоките за лимитиране излагането на високочестотни електромагнитни полета … Вероятността за различни не-термални механизми е много малка. В допълнение, скорошни инвитро и животински тестове за гено-токсичност и канцерогенност са по-скоро взаимно потвърждаващи се и не дават данни за такива ефекти при ниска степен на излагане. По тази причина  ICNIRP препотвърждава до второ нареждане базовите си ограничения от 1998г. за честоти в диапазона 100 kHz–300 GHz.

Радио вълните, използвани в мобилните технологии могат да бъдат описани едновременно от честотата им (или дължина на вълната) и от енергията необходима за да се постигне тази честота. Гореописаните ограничесния се отнасят до лимитите на енергията, която пренася сигнала, като създава ограничения за излагането при различни честоти. Доктор Ерик Ван Ронген, член на Здравния Съвет на Холандия и Председател на Международната комисия по защита от нейонизиращо лъчение по имейл ни каза, че нивата на излагане при 5G честотен диапазон са сравними със съществуващите технологии::

“Нивата на излагане могат да бъдат сравнени с тези на съществуващите мрежи (3G и 4G), т.е. много ниски, доста по-ниски от допустимите нива. Единственият начин, по който е възможно да бъде факт, че птици умират е да смъртта да бъде причинена от електромагнитни лъчения е при много високи дози, които да доведат до загряване … Но нивата, използвани от мобилните антени на телекомите не са достатъчно високи за да се случи това. Има вероятно милиони такива антени по света и никога не е било докладвано нещо подобно.”

Дори да е имало излагане на 5G,” казва той, “твърде малко вероятно е това да е причината за смъртта на птиците.” 

5г мрежи опасни

“Моите 5G заключения са твърдения/предположения с въпросителен знак!” 

Една от страхотните ползи да си блогър-конспиратор, отвъд факта, че copy-paste на Фейсбук пост се брои за “репортаж” и че действителността не е необходимо да се взема под внимание, е, че не трябва да се върнеш към това, което си казал или да се поправиш, дори когато човекът, който създава определената конспирация напълно сменя позицията си. Постът на Ерин Елизабет, който е споделен над 125 000 пъти във Фейсбук включва всички постове на Кулс по темата до 2 ноември 2018. Но когато на 8 ноемри 208 Кулс публикува отново, казвайки, че това е негова теория и уверявайки останалите, че всъщност не е бил сериозен за цялата 5G история. Той отхвърля критика към фактите, наричайки тези, които се съмняват в казаното “стадо овце” и пишейки с главни букви определени думи за да изпъкне думата лъжа (“LIE”):

“Някои мислят, че “няма 5G” в Хага. Това е лъжа (или погрешно схващане) т.нар.”заключения” на (псевдо)-скептици. Някои “авторитети” твърдят много неща и по-малки авторитети ги повтарят като папагали и биват вярвани от масите.  Това е система от beLIEfs, погрешни теории са копирани…Проблемът с повечето щекотливи теми, не е нищо ново… повечето хора просто обичат да им бъде казвано “какво е”…Моите 5G заключения са твърдения/предположения с ВЪПРОСИТЕЛЕН знак!”


Колкото и убедително да звучат твърденията за Health Nut News и Ерин Елизабет, фактите са следните: Никакъв тест на 5G мрежи не е бил провеждан  по същото време, в което се случват мистериозно птици умират в Хага, и единственият човек, който твърди противното, е някой, които иска вендета на обективността и 5G мобилните мрежи. Дори да беше имало 5G тест, не съществуват механизми, които да обяснят как въобще това би засегнало скорците, да не говорим САМО скорците и никакви други птици или животни в региона.


 

 

 

Автор ALEX KASPRAK

Източник


Може да са Ви интересни още: 

Сериала Чернобил – емоционален, но не и достоверен

7 растения, които пречистват въздуха у дома

 

Сподели:

Leave a Reply

Your email address will not be published.