7 растения, които пречистват въздуха у дома

Познавате характерната миризма след ремонт или покупка на нови мебели. За съжаление тя често не е просто аромат, но и носи вреди със себе си заради отделените бензен, формалдехид и трихлоретилен и др. За наша радост преди повече от 30 години екипи на НАСА правят проучвания и откриват , че има домашни растения за чист въздух, т.е. такива, които имат свойството да пречистват въздуха в помещението, в което са.

растения за чист въздух

1. Спатифилум (Spathiphyllum)

Водач в класациите за за премахване на всичките три най-често срещани летливи органични съединения – формалдехид, бензен и трихлоретилен, а допълнително може да се пребори и с толуен и ксилен.

Отглеждане: На сянка, при ежеседмично поливане.

Имайте предвид, че докосване на вътрешността на характерните бели цветове може да предизвика силна контактна алергия, затова дръжте далеч от обсега на деца.

растения, които пречистват въздуха

2. Алое (Aloe Vera)

Алоето пречиства въздуха от формалдехид и бензол, отделян при употребата на някои химични почистващи препарати и бои. Освен способностите си да филтрира въздуха, сокът от листата на растението може да лекува порязвания и изгаряния.

Отглеждане: Характерно за сукулентите е, че се отглеждат лесно, стига да не ги преполивате и да им изберете слънчев прозорец.

хлорофитум пречистване на въздуха

3. Хлорофитум  (Chlorophytum comosum)

При роднини, на гости, в обществени сгради – навсякъде можете да срещнете това красиво растение с “рошави” дълги листа, а именно с тяхна помощ то успява да неутрализира бензол, формалдехид, въглероден оксид и ксилен (разтворител, използван за производството в кожарската, каучуковата и печатарската индустрия).

Отглеждане: Лесен за “прихващане”. Достатъчно е да вземете едно от малките кошнички, които висят на тънък стрък и да ги сложите в чаша вода, а след като пусне корени, да преместите в саксия с почва. Хлорофитумът расте бързо, ако му дадете сянка, хладно помещение и суха почва.

Нещо важно за хората с деца и домашни любимци е, че това цвете е безопасно за докосване (или случайно хапване).

растения чист въздух

4. Сансевиера (Sansevieria trifasciata “Laurentii”)

Отлично филтрира формалдехид, който често се съдържа в почистващи продукти, тъкани, козметика. Може да намери място дори в спалнята Ви, защото през нощта поглъща въглеродния диоксид и отделя кислород  (за разлика от цикъла при повечето растения).

Отглеждане: Украсете със Сансавиера и банята си – тя расте добре при слабо осветление и достатъчна влага.

 

растения чист въздух

5. Драцена (Dracaena marginata)

Мой личен фаворит от дълги години е Драцена Маргината – деликатна палма с тънки заострени листа с червеникав край. Премахва ксилен, трихлоретилен и формалдехид, които могат да се отделят във въздуха при съхнене на лакове и изпаряване на бензин.

Отглеждане: Расте бавно, но може да достигне височина от 5 м, обича умерените условия – и като светлина, и като поливане.

растения чист въздух

6. Английски бръшлян (Hedera helix)

Освен, че филтрира формалдехид, английският бръшлян отстранява и плесени, които предизвикват алергии.

Отглеждане: Докато на открито често се счита за нашественик, който бързо  заема всяко свободно пространство, у дома расте чудесно в саксия с влажна почва и поне 4 часа слънчево греене дневно.

растения чист въздух

7. Бамбукова палма (Chamaedorea sefritzii)

Лидер при филтрирането на  бензен и трихлоретилен. Едно такова растение е добър избор също за поставяне около мебели, които може да отделят формалдехид.

Отглеждане: Тази деликатна палма израства не повече от 1.5-2 м на  височина. Тя предпочита влажна среда, температура около 18-27° С, непряка светлина и не се обича обилно поливане.

 

С правилният избор на растения за чист въздух, домът Ви става не само по-красив и уютен, но и по-здравословно кътче за обитание.

 

Автор

 

Сподели:

Leave a Reply

Your email address will not be published.