Рециклиране на пластмаса – митове и факти

рециклиране на пластмаса

С над 40.000 вида пластмаса и различни съвети как да се рециклира, има доста за учене. От разгадаване на символи, през справяне с торбички за покупки, днес си говорим за правилно рециклиране на пластмаса.

Как да рециклираш пластмасите е игра на гатанки за повечето домакинства. Картон, хартия, метал и стъкло могат да бъдат изхвърлени разделно, стига да са чисти и без мазни следи и петна. Но пластмасата е по-сложна. Има редица погрешни схващания за това коя опаковка от пластмаса трябва да бъде разделно събирана и коя да се изхвърли с битовия отпадък, затова нека разгледаме фактите. 

Приблизително 8 млрд тона пластмаса е произведена от 50-те години на миналия век до днешни дни, и по-голямата част от това количество все още е някъде по планетата, защото са му необходими хиляди години за да се разгради. От изхвърлените 5,8млрд тона пластмаса, само 9% е рециклирана.

Ежегодно, почти половината от цялата произведена пластмаса се използва за опаковки на продукти. От опаковки на шампоан до кофички кисело мляко, европейците произвеждат средно по 31кг пластмасови отпадъци годишно на глава от населението. Но какво трябва да я правим? Да я събираме разделно? Да я транспортираме до център за рециклиране?

За да премахнем объркването, нека разгледаме някои митове и факти за графа “рециклиране на пластмаса”. 

рециклиране на пластмаса

Символи – Мит 1: Символът със зелена точка на опаковките означава, че продуктът е направен от рециклиран материал или може да бъде събран за рециклиране 

Грешка. Това лого се използва само за да покаже, че производителят на опаковките е направил финансови постъпления за рециклирането или повторната им употреба.  

Символи – Мит 2: Логото “широко рециклирано” е същото като символът със зелена точка. 

Не. Този знак означава, че опаковката подлежи на рециклиране при 75% или повече от местните центрове в Обединеното кралство. Трябва да проверите дали местните Ви центрове за рециклиране обработват такъв вид пластмаса.

Символи – Мит 3: Цифрата в триъгълника означава, че продуктът винаги подлежи на рециклиране 

Не. Има около 40,000 вида пластмаси, като те попадат в седем широки категории на рециклиране. Повечето пластмасови опаковки имат триъгълно лого с номер от 1 до 7 във вътрешната част, обозначаващо химическия състав на пластмасата. Ако е 1,2 или 5, повечето центрове я рециклират. Номер 4 се рециклира понякога. Номера 3,6 и 7 почти никога не се рециклират. 

Символи – Мит 4: Лентата на мобиус върху опаковката означава, че тя може да бъде рециклирана 

Отново не. Символът с три стрелки, които правят триъгълник означава, че някои или всички части на опаковката могат да бъдат рециклирани, но не и че ще бъдат преработени от всички рециклиращи центрове.

Мит: Не можете да рециклирате всички пластмасови бутилки 

Можете. Всички прозрачни и оцветени пластмасови бутилки подлежат на рециклиране, също така бутилки от вода, опаковки от шампоан или почистващи препарати, както и от газирани напитки. Единствените пластмасови бутилки, които не могат да бъдат рециклирани са тези, използвани за съхранение на химикали, което ни води до следващия мит.

Мит: Можете да хвърлите пластмасата директно в контейнера за разделно събиране

Не. Първо трябва да измиете от следи от храна или течност пластмасовите опаковки, тъй като могат да замърсят материала за рециклиране. Смачкайте бутилките за да спестите място.

Мит: Всички опаковки от кисело мляко и храни в пластмасови кофички могат да бъдат рециклирани 

Почти. Пластмасовите кофички от кисело мляко или плодови млека, разтворими супи, кутии с маргарин или сладолед се рециклират в повечето центрове. Пластмасови тарелки, опаковки от прозрачна пластмаса и саксии, които не са черни също често могат да бъдат рециклирани.

Мит: Индустрията за пластмаса не прави нищо по въпроса с нещата, които не подлежат на рециклиране като сламки, клечки за уши и полистиренови опаковки 

Европейският парламент гласува до 2021 да се забранят редица продукти за еднократна употреба, произведени от пластмаса, в това число:

  • Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене)
  • Пластмасови чинии за еднократна употреба
  • Пластмасови сламки
  • Изработени от пластмаса клечки за уши
  • Пластмасови дръжки за балони
  • Оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен

Мит: Всяка пластмаса трябва да отива в контейнера за разделно събиране

Това е често срещан мит. Пластмасите, които не могат да се рециклират включват блистери с таблетки или капсули, ламинирани опаковки за храна за животни, съдове за боя, играчки и екструдиран полистирен, използван за опаковане. Пластмасовото и домакинско фолио не се рециклира. Не се рециклират опаковките от чипс, храни и напитки в пакетчета (pouches), опаковки от предварително нарязани салати, както и всички не-полиетиленови фолиа, като PP, PVC и други. А черната пластмаса не се приема, защото заради цвета си не може да бъде сортирана от машини.

Мит: торбичките за еднократна употреба отиват единствено на сметището 

Понякога. Повечето торбички за еднократна употреба могат да бъдат рециклирани, но ако са събрани на специалните места за тази цел, каквито има в магазини в някои държави. Там могат да бъдат предадени торбички за покупки, торби от химическо чистене, опаковки на списания и вестници, опаковъчно фолио с балончета, както и торбички за плодове и зеленчуци. Такива типове торбички се рециклират отделно, защото се заплитат в машините в рециклиращите центрове и причиняват технически проблеми.

Мит: Пластмасата, събирана разделно също отива на сметището, просто с различен камион. 

Не. Реално има два начина да се рециклира пластмаса: 

Химическо рециклиране, което “разлага” пластмасите до химическите им съставки, като процесът тепърва се разработва. 

Механично рециклиране раздробява пластмасата и я превръща в пелети, от които се прави рециклираната пластмаса. Повечето технологии изискват рециклираната пластмаса да бъде комбинирана с нова пластмаса за да бъде създаден продукт, но някои компании намират начини за произвеждане на продукти от 100% рециклирана пластмаса.

Мит: Рециклираната пластмаса е толкова добра, колкото и ново-произведената пластмаса 

За съжаление не. С рециклирането си, качеството на пластмасата се понижава и обикновено може да бъде използвана веднъж или два пъти. Например бутилки от полиетилен терефталат (PET) могат да се рециклират в дрехи или килими. Това не е същото ниво, което имат стъкло, хартия и метал, които могат да бъдат неограчниено рециклирани.

Откакто филмът на Сър Дейвид Атънбъроу “Синя Планета 2 – финалът” (2017) подчерта заплахата за морските обитатели, която пластмасовите отпадъци в океана създават, замърсяването с пластмаса стана една от водещите проблеми за околната среда. Голяма част от него не е просто домакински отпадък, а индустриална пластмаса като риболовни мрежи и гуми – нещо, което домакинствата не могат да контролират.


Автор: David Benady
Илюстрации: Bee Johnson/Guardian

Още по темата: 

Сподели:

Leave a Reply

Your email address will not be published.