Най-добрият начин за улавяне на въглеродни емисии?

Най-добрият начин за улавяне на въглеродни емисии? Не ги създавайте като начало.

Учени от Мичиганския технологичен университет са проучили колко треви като Panicum virgatum или дървета биха били необходими за улавянето на въглеродните емисии от работещите въглищни централи в САЩ.  Отговорът е – 62% от обработваемите земи в Щатите трябва да са засадени с растения, които най-ефективно улавят въглерод или 89% от цялата територия на страната трябва да е покрита с гори.

Източник: Vassilissa Semouchkina, Michigan Tech. Кликнете за увеличаване

“Знаем, че промяната на климата е реалност, но не искаме да живеем като пещерни хора” Казва Джошуа Пиърс, професор по наука и инженерство за материалите и електро-инженерни науки.  “Нуждаем се от метод за генериране на въглеродно-неутрално електричество . Няма никакъв смисъл да се използват въглища, ако имате на разположение слънчева енергия, особено с данните, които разполагаме.  Да се неутрализира влиянието на въглеродните емисии от 1 GW електричество, произведено от въглищни централи, се изисква засаждането на нова гора, по-голяма от щата Мериленд”, твърдят учените.

Изследването се базира на данни от повече от 100 различни източника за да сравни емисиите от парникови газове и промяната на земеделските площи, които биха били необходими за неутрализиране на въглеродните емисии от всеки тип производство на електрическа енергия. Учените откриват,  че електричеството от въглищни централи произвежда 13 пъти повече  въглеродни емисии от същото количество енергия, произведена от слънчеви панели. Резулратите са публикувани в списание Nature.

“Ако целта Ви е да произвеждате електричество без да отделяте никакви въглеродни емисии в атмосферата, в никакъв случай не бива да залагате на въглищна централа.”, казва Пиърс. Въглеродните емисии, обаче, са само част от проблема. Въглищните централи отделят значителни количества серен диоксид и азотен диоксид, като и двете съединения имат сериозно негативно въздействие върху здравето на човека (и животинския и растителен свят).

Пиърс казва, че екипът от колеги, които работят над проекта са гласували най-голямо доверие на въглищните централи, предполагайки най-голяма ефективност на производство и на улавяне на въглеродни емисии. От друга страна, обаче,  ефикасността на централите на слънчева енергия става все по-голяма с навлизането на нови технологии, както и смесването на земеделие и фотоволтаични централи  става все по-често срещано и индустрията открива начини как да увеличи средната производителност на фотоволтаичните панели.

Изводът от изследването, според Пиърс, е, че най-добрият начин за намаляване на въглеродните емисии не е да се опитваме да ги уловим, след като са създадени, а да не ги създаваме изобщо.

И тук слънчевата енергия е единственият логичен избор.

Сподели:

One thought on “Най-добрият начин за улавяне на въглеродни емисии?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.